Home

Contact

COCMA Actueel

 

Secretariaat

p/a Dhr. J. Hoogendoorn
Landzichtweg 20
4105 DP CULEMBORG

Email: info@cocma.nl
www.onderwijsfondscocma.nl

‘IK WIL NAAR HET BUITENLAND’

Met dat zinnetje is mijn hele avontuur in Kopenhagen begonnen! Ik heb 5 maanden in deze Deense stad gewoond, gewerkt en geleefd om mijn kennis voor mijn opleiding te verdiepen. De afgelopen 3 jaar heb ik de deeltijd studie Interieur Architectuur aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam gevolgd. Ik heb veel werkervaring opgedaan en diverse stages gelopen voor extra praktijk ervaring, maar voor werkelijke verdieping van mijn kennis moest ik voor mijn gevoel nog een stapje verder.

Tijdens mijn studie is mijn interesse in social design / human architecture sterk gegroeid. Een ontwerpfilosofie waarin het onderzoek naar de relatie tussen mens en architectuur centraal staat met als doel de kwaliteit van het alledaagse leven te verbeteren. Voor pure esthetiek is in deze tijden namelijk geen plek meer als het gaat om de verbetering van onze leefomgeving. We moeten de schaal verhouding tussen mens en omgeving bewaken, creatiever omgaan met het bestaande en de gebruiker meer betrekken in het ontwerpproces. Dit om nieuwe ingrepen op architectonisch gebied duurzamer te maken in relatie tot deze gebruiker. Duurzamer in de zin van connectie tussen stad en bewoner.

huidige relatie tussen mens
en architectuur in vele
steden
nieuwe relatie tussen mens en architectuur

Om mijn kennis van dit specifieke gebied in architectonische vormgeving te verdiepen besloot ik mijn grenzen te verleggen en naar het land te gaan waar men hierin vooruit loopt. Tijdens mijn verblijf in Kopenhagen heb ik enorm veel inspiratie opgedaan om het gebied van deze ontwerp filosofie. Mede door gesprekken met mijn begeleider, maar ook door eigen onderzoek in de stad. Fotograferen, boeken lezen, tentoonstellingen, gesprekken met diverse architecten etc. Door deze ervaring heb ik echt het gevoel een stapje voor te zijn op de gemiddelde architect in Nederland op het gebied van social design.

Terug in Nederland zet ik mijn onderzoek gewoon voort. Het is in mijn ogen namelijk de basis voor de nieuwe generatie architectonisch vormgevers. Om die reden ben ik op dit moment bezig de opgedane kennis om te zetten naar een nieuw ontwerpproces welke we hier in Nederland toe kunnen passen. Met voorkeur in de grote steden als Rotterdam. Door diverse jonge architecten te spreken die ook met deze filosofie bezig zijn, hoop ik hier een mooi statement mee te kunnen maken aan het eind van mijn opleiding en het begin van mijn carriиre als architectonisch vormgever. Zo wil ik mezelf onderscheiden en mijn ontwerpen ook echt duurzame waarde en voldoening geven.

Voor de professionele ontwikkeling dus een zeer goede stap geweest, maar niet alleen dat. Door alleen naar een nieuwe omgeving te gaan en alles vanaf nul op te bouwen leer je ook jezelf erg ontzettend goed kennen. Nieuwe stad, nieuwe mensen, nieuwe ervaringen, nieuwe taal en een nieuwe cultuur. De persoonlijke ontwikkeling is voor mij dus ook een heel belangrijk onderdeel van deze ervaring geweest. Je komt als een ander mens terug met een gigantische rugzak die niemand je meer af kan pakken!

Wendy van der Raad

COCMA-Buitenlandbeurs 2012-2013

Print deze pagina