Home

Contact

COCMA Actueel

 

Secretariaat

p/a Dhr. H. Koldenhof

p/a Dhr. J. Hoogendoorn
Landzichtweg 20
4105 DP CULEMBORG

Email: info@cocma.nl
www.onderwijsfondscocma.nl

Duurzaam groeien in Zuid-Afrika

Daar ging ik dan, eind augustus was het eindelijk zo ver: mijn avontuur naar Zuid-Afrika ging beginnen. Hoewel een stage in Nederland tot de opties behoorde, was voor mij het al snel duidelijk. Een buitenlandse stage was ver uit mijn comfortzone en gaf mij de kans om de wereld eens door een andere bril te bekijken dan dat we in West-Europa doen. Bij een van de meest succesvolle incubators van Zuid-Afrika kreeg ik de kans om mijn eerste йchte stappen als professional te maken. Werken in een ‘westerse stad met een Afrikaanse economie’, Challenge Accepted!’

Het bedrijf waarbij is stage liep gaat direct het gevecht aan met de hoge armoede en werkloosheid in Zuid-Afrika. Zoals in veel landen vormen ook in Zuid-Afrika de kleine ondernemers (SMME) de ruggengraat van de economie. Door programma’s te faciliteren waar kleine ondernemers alle facetten van ondernemen leerde, werden duurzame inkomstenbronnen voor gemeenschappen tot stand gebracht. Йcht het leven van mensen verbeteren door ze te leren ondernemen. Fantastisch toch? Mijn werkzaamheden verschilden. In het begin had ik meer een ondersteunende rol, maar door de vrijheid en verantwoordelijkheid die ik kreeg mocht ik zelfs meedenken of de toekomst strategie en heb ik de toekomstige marktpropositie morgen bedenken en uitvoeren. Wat een kick zeg!

Het grote verschil in Zuid-Afrika wanneer je het vergelijkt met zaken doen in Nederland is dat de relatie centraal staat. Wanneer je snel iets wilt bereiken is de kans groot dat je het niet voor elkaar krijgt. Wanneer je investeert in de mensen om je heen, de mensen met wie je werkt en zaken doet dan gaat het balletje rollen. Waar in Nederland het contract niet snel genoeg getekend kan worden, is het in Afrika belangrijker om eerst met elkaar te verbinden en dan pas de commitment aan te gaan.

Ik ben het COCMA fonds daarom ook ontzettend dankbaar. Ik had als droom om naar het buitenland te gaan omdat ik wilde leren om anders naar zaken te kijken. Minder feitelijk, meer op gevoel. Maar heb er veel meer voor terug gekregen. Ik heb de kans genomen йn gekregen om mijn ideeлn te delen, aan te kleden en uit te voeren. Iets waar ik alleen maar van heb kunnen dromen bij een stage. Daarnaast heeft het duurzaam groeien en stimuleren van de economie mij op een duidelijk spoor gezet voor de toekomst. Zonder de steun van het COCMA fond weet ik niet of dit in Nederland eruit was gekomen.

De steun, het vertrouwen en de goede gesprekken hebben richting gegeven aan de toekomst. Iets waarvoor ik niets meer kan zeggen dan: Ontzettend bedankt!

Levi Salassa

Augustus 2018-Februari 2019


Print deze pagina