Home

Contact

COCMA Actueel

 

Secretariaat

p/a Dhr. J. Hoogendoorn
Landzichtweg 20
4105 DP CULEMBORG

Email: info@cocma.nl
www.onderwijsfondscocma.nl

Studie over hoe lichaam en geest elkaar beïnvloeden

Nadat ik afgestudeerd ben als fysiotherapeut wist ik al vrij snel dat ik wilde doorstuderen. Maar eerst wilde ik praktijkervaring op doen om erachter te komen welke studierichting ik zou gaan kiezen. In de praktijk zag ik patiлnten die hun klachten fysiek presenteren, maar bij nader onderzoek blijken er psychosociale herstelbelemmerende factoren aanwezig te zijn. Ik ervaarde dat de reguliere fysiotherapeutische zorg niet toereikend genoeg is om deze patiлntengroep te behandelen. Ik besloot om de 3-jarige deeltijd Master of Science naast mijn werk te volgen: psychosomatische fysiotherapie (PSF).

In 2015 was ik ййn van de jongste uit een diverse klas, sommige klasgenoten hadden een eigen praktijk, anderen werkten in een ziekenhuis, revalidatiesetting of particuliere praktijk. Ik heb tijdens de studie vele inspirerende collega’s ontmoet en steun ontvangen van mijn klasgenoten. Centraal stond het groepsproces, elkaars stukken voorzien van feedback en het stellen van kritische vragen.

Als persoon en als professional sta ik sterker in mijn schoenen. Ik ben stressbestendiger, zelfverzekerder en assertiever geworden. Om een voorbeeld te geven: ik zie er nu niet meer tegen op om de eerste stap te zetten om in overleg te gaan met een specialist of een psycholoog. Door de uitdagingen die de studie mij heeft gebracht kan ik mezelf beter presenteren en staan voor mijn vak.

Tijdens de opleiding PSF heb geleerd om patiлnten met complexe klachten, zoals chronisch musculoskeletale pijn zonder somatisch substraat, te behandelen. Hiervoor heb ik nieuwe vaardigheden geleerd, onder andere biofeedback, motiverende gespreksvoering en mindfulness. Niet alleen als fysiotherapeut ben ik gegroeid, maar ook als onderzoeker. In ben nu in staat om resultaten van een onderzoek kritisch te interpreteren en zelf een onderzoek op te zetten en uit te voeren. In de toekomst zie ik mijzelf betrokken blijven bij de ontwikkelingen binnen de fysiotherapie, door studie, onderzoeken publiceren en misschien wel lesgeven. Maar mijn hart ligt in het werk van de praktijk.

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik in contact ben gekomen met het COCMA Fonds. De financiлle bijdragen van het fonds hebben naast mijn eigen investering het studeren mogelijk gemaakt. De kennis en ervaringen die ik heb opgedaan zijn voor mij zo waardevol, dat laat zich niet in geld uitdrukken. Ik ben hiervoor het COCMA Fonds uiterst dankbaar.

Voebe Gescher


Print deze pagina