Home

Contact

COCMA Actueel

 

Secretariaat

p/a Dhr. J. Hoogendoorn
Landzichtweg 20
4105 DP CULEMBORG

Email: info@cocma.nl
www.onderwijsfondscocma.nl

Deeltijd studeren & een buitenlands avontuur, het kan!

Toen ik bijna vier jaar geleden op mijn zesentwintigste begon met de deeltijdstudie Journalistiek had ik al jaren de droom om in mijn eentje voor langere tijd in het buitenland te gaan werken. Het leek me fantastisch om een tijdje op mezelf aangewezen te zijn en te leren hoe ik dingen in mijn eentje zou aanpakken. Ik ben vanuit mijn ouderlijk huis namelijk direct fulltime gaan werken en gaan samenwonen, en inmiddels ben ik zelfs getrouwd. Ik heb daarna nooit meer de kans gehad om een dergelijk avontuur aan te gaan. Al voor de start van mijn deeltijdstudie had ik een huis gekocht met alle bijkomende vaste lasten en ik had ook nog eens een vaste baan... De kans dat deze droom nog werkelijkheid zou worden leek gevlogen.

Koffie halen? Niets voor mij!
Tenminste, deze droom leek niet haalbaar tot het einde van mijn studie in zicht kwam en ik me ging focussen op een stageplek. Ik was inmiddels al bijna dertig en het begon opnieuw bij me te kriebelen. Want: iedereen om mij heen begon zich langzaamaan bezig te houden met het stichten van een gezin en andere serieuze zaken. Voordat ik over zou gaan naar het zetten van deze stap wilde ik toch wel heel graag een keer ervaren hoe het zou zijn om in mijn eentje naar het buitenland gaan. En aangezien wij als deeltijdstudenten maar ййn keer stage lopen, wilde ik ook graag alles uit mijn stagetijd halen. Met een stage in het buitenland vermoedde ik veel meer te leren en vooral meer verantwoordelijkheid te mogen dragen, dan wanneer ik in Nederland een stageplek zou krijgen. Of het koffie halen en vooral op afstand meekijken bij Nederlandse mediastages een clichй is of dat het er hier werkelijk zo aan toegaat weet ik niet zeker. In het buitenland ben je in ieder geval wel vaak binnen enkele dagen al een volwaardig lid van de redactie. Ik zou op deze manier zeker meer de kans krijgen om me te storten op de taken die ik het leukst vond om te doen en de onderdelen van het vak die ik het liefste zou willen leren. Daarbij kreeg ik als ik naar het buitenland zou gaan ook nog eens de kans om kennis te maken met een andere cultuur. Tot slot zou ik me kunnen focussen op mijn eigen persoonlijke ontwikkeling als ik een tijdje alleen op reis zou gaan.

Ik besloot dat het in elk geval de moeite waard was om de mogelijkheden van een buitenlandstage nader te onderzoeken en de stageplek bij het 10 Minuten Jeugdjournaal in Suriname sprong er voor mij direct uit. Niet alleen leek Suriname mij een interessant land vanwege een stukje vaderlandse geschiedenis en een andere cultuur, ik zou er ook nog eens kunnen werken in mijn eigen taal. Daarnaast wilde ik erg graag meer ervaring opdoen bij een televisieprogramma. De deeltijdstudie journalistiek richt zich namelijk voornamelijk op de schrijvende journalistiek, terwijl mijn interesse al vanaf het begin van mijn studie vooral uitgaat naar de televisiewereld en alles wat daar bij komt kijken.

Solliciteren met zelf gemaakt filmpjes
Dolenthousiast schreef ik direct een uitgebreide sollicitatiebrief naar het Surinaamse Jeugdjournaal waarbij ik ook een paar filmpjes toevoegde. Ik stelde mezelf voor in een van de filmpjes, zodat ze in Suriname meteen konden zien wat voor een vlees ze in de kuip hadden. In een ander filmpje maakte ik een kleine reportage op een basisschool in mijn woonplaats. Op deze manier liet ik zien welke ervaring ik al had opgedaan tijdens mijn studie. Na enkele weken wachten kreeg ik het verlossende antwoord: ik was welkom om in Suriname te komen werken op de redactie van het 10 Minuten Jeugdjournaal!

De voorbereiding
Toen begon voor mij pas het echte werk, een stage in het buitenland betekent namelijk naast de bovengenoemde voordelen ook erg veel geregel. Je hebt vaak een visum nodig, maar ook de slaapplaats en je ticket moet je zelf regelen. Het financiлle plaatje is daarbij zeker niet onbelangrijk. Ik besefte me dat drie maanden in Suriname mij al gauw 3500 euro zou gaan kosten, en dat geld had ik niet even in een oude sok onder mijn bed liggen. Als ik me bedacht dat tijdens mijn stage de kosten voor mijn levensonderhoud in Nederland gewoon door liepen kreeg ik soms zelfs het idee dat deze droom financieel niet haalbaar was. Na enkele zoektochten op Google kwam ik gelukkig terecht bij de Cocma buitenlandbeurs, de йnige beurs voor deeltijdstudenten. Ik heb direct contact opgenomen en gevraagd: ‘Hoe kom ik in aanmerking voor deze studiebeurs?’ Al snel kreeg ik een vriendelijke reactie terug, waarin precies stond wat ik moest doen.

Ik maakte een pakketje in orde met verschillende documenten waarmee ik aantoonde waarom ik graag een stage in Suriname wilde lopen en hoeveel geld ik dacht nodig te hebben. Nadat deze stukken waren beoordeeld werd ik uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Tijdens dat gesprek kreeg ik te horen dat ik 3500 euro meekreeg naar Suriname.

Dan nu het echte werk!
Van januari tot en met april 2013 ben ik in Suriname aan de slag gegaan als camerajournalist bij het 10 Minuten Jeugdjournaal. Deze stage heeft zonder overdrijven echt al mijn verwachtingen overtroffen! Wat heb ik veel geleerd: filmen, interviewen, research doen, schrijven van scripts, monteren en ik heb zelfs zelfstandig de eindmontage gedaan voor het 10 Minuten Jeugdjournaal. In Nederland had ik nooit dergelijke verantwoordelijkheden gekregen tijdens een stage, daar ben ik van overtuigd. Eйn van mijn hoogtepunten is het filmpje dat ik heb gemaakt over het hindoeпsme in Suriname. Deze video was onderdeel van een serie over de verschillende religies in Suriname. Van het mede bedenken van de serie tot het monteren van dit filmpje, initiatieven werden gestimuleerd bij het 10 Minuten Jeugdjournaal.

De stage heb ik afgesloten met een dikke 8,5. Een geweldig resultaat!

Een stage with benefits
Natuurlijk heb ik ook genoten van alle andere voordelen die een buitenlandstage met zich meebrengt. Ik heb veel geleerd over de cultuur in Suriname en zelfs enkele tripjes naar het binnenland gemaakt waar ik de prachtigste dingen heb gezien en ervaren. Denk aan het varen over de Suriname rivier met een korjaal, dat is een speciale boot die de marons in Suriname vaak zelf met de hand maken. Tijdens zo’n vaart zie je naast het prachtige exotische landschap ook hoe de bewoners van het binnenland aan de rivier leven. Of denk aan het bezoeken van een inheems dorp waar een begrafenis ceremonie aan de gang was. Wij mochten als bezoekers van het dorp ook deelnemen aan de ceremonie en het feest dat daarna werd gegeven. Een ervaring om nooit meer te vergeten.

Ik raad het iedere deeltijdstudent aan de buitenlandse stage in overweging te nemen. Het is een prachtige aanvulling op je CV en daarnaast is het ook erg goed voor je persoonlijke ontwikkeling als je eens buiten je comfortzone aan het werk gaat. Je leert jezelf pas echt goed kennen als je alleen maar jezelf hebt om op te vertrouwen. Zo heb ik tijdens de stage echt wel eens moeten slikken. De werkwijze en de manier waarop men met elkaar omgaat is in Suriname toch vaak anders dan in Nederland. Autoriteiten zijn bijvoorbeeld erg belangrijk, als je baas iets zegt, dan luister je daar dus naar zonder tegenspraak. Dat was voor mij best wel wennen. Ook heb ik gevoeld hoe het is als men je discrimineert, want niet iedereen in Suriname is gediend van de ‘bakra’ (blanke Nederlander) die in Suriname stage komt lopen.

Maar mijn stage en mijn reis kende vooral vele hoogtepunten. Tijdens het maken van de video over het hindoeпsme heb ik bijvoorbeeld kennis gemaakt met de warmte en gastvrijheid van de Surinamers. We mochten niet weg gaan voordat we uitgebreid met z’n allen hadden gegeten. De gastvrouw had al de hele ochtend voor ons in de keuken gestaan. We gingen met leuk filmmateriaal en een volle buik weer terug naar de redactie. Ook de keer dat ik een tripje naar Saramacca maakte, waar ik kookles heb gehad van een echte Surinaamse, was voor mij een hoogtepunt. Ik ervoer onderweg het Suriname waar iedere Surinamer zo trots op is. De bruine rivieren, omringd door prachtige palmen, exotische bloemen en planten en allerlei soorten huisjes. Op dat moment voelde ik me echt volmaakt gelukkig.

Samengevat voel ik me echt een ander mens na mijn buitenlandse avontuur, ik sta sterker in mijn schoenen en ben op professioneel en persoonlijk vlak met enorme sprongen gegroeid. Ik ben onderwijsfonds Cocma hier ontzettend dankbaar voor. Zonder deze financiлle steun had ik dit alles niet kunnen meemaken. Dit avontuur heeft mij zoveel gebracht, waardoor ik nu vooral ййn ding roep tegen iedereen die het maar wil horen: jaag vooral je droom na, het is echt nog niet te laat!

Astrid van Os – Cornelissen

COCMA-Buitenlandbeurs 2012 -2013

Print deze pagina