Home

Contact

COCMA Actueel

 

Secretariaat

p/a Dhr. J. Hoogendoorn
Landzichtweg 20
4105 DP CULEMBORG

Email: info@cocma.nl
www.onderwijsfondscocma.nl

‘Soms dan heb je een briljant idee’

Helaas zijn niet alle briljante ideeлn realistisch. Mijn idee is uiteindelijk realiteit geworden en mijn stage in Vancouver, Canada is een ware levensgebeurtenis geweest.
Veel vrienden, collega's en kennissen die hun master in deeltijd hebben gedaan, heb ik horen zuchten en steunen over de laatste loodjes van hun studie.
Mijn briljante idee was, 'om dat anders te doen'. Vandaar dat ik mijn stage, het laatste loodje van mijn master Onderwijskunde, graag in het buitenland wilde gaan lopen. Ik wilde stage lopen bij een onderwijsinstelling, in een Westers, Engelstalig land. Canada voldeed aan al mijn eisen. Via Twitter en het International Office van de Simon Fraser University (SFU), ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij Dr. Phil Winne.
Deze zeer ervaren professor van SFU bood mij een prachtige stageplaats aan in zijn onderwijskundig onderzoekslab. En dan begint het pas echt. De stage opdracht is binnen, maar dan moet je ineens een heleboel gaan regelen. Je moet voor langere tijd weg kunnen op je werk, je moet huisvesting regelen, je moet je vaste lasten in Nederland kunnen blijven betalen, terwijl je daar ook nog geld nodig hebt om van te kunnen leven.
De Stichting Onderwijsfonds COCMA heeft deze stage mede mogelijk gemaakt.
Na het insturen van mijn beursaanvraag en een uitermate prettig gesprek met twee bestuursleden, werd de Buitenlandbeurs aan mij toegekend. Ik was zo blij als een kind. Daarnaast was ik ook heel gelukkig met mijn werkgever, Avans Hogeschool, die mijn stage in het buitenland ook gefaciliteerd hebben.
Eind april ben ik voor 3 maanden stage vertrokken naar Vancouver. Op de universiteit werd ik ontzettend vriendelijk ontvangen, door mijn stagebegeleider en mijn nieuwe collega's. Phil Winne heeft al meer dan 40 jaar ervaring in internationaal wetenschappelijk onderzoek in het onderwijs. Stage lopen bij iemand met zoveel ervaring is een once in a life time opportunity. Enerzijds was het werk individueel, het schrijven van het onderzoeksvoorstel over hoe feedback gegeven kan worden op het zelfregulerend leren van studenten met behulp van een software programma.
Anderzijds ging het ook over samenwerking. Het software programma nStudy was in ontwikkeling. Met het hele team hebben we gewerkt aan verbeteringen in het software programma, zodat het gebruikt kon worden in een van de modules van de opleiding Educational Technology en Educational Psychology.
Naast dat deze stage mij heel veel heeft opgeleverd op het gebied van het leren over wetenschappelijk onderzoek en het leren over de inhoud, feedback en zelfregulerend leren, heeft het nog veel meer persoonlijke ontwikkeling gebracht.
Bij terugkomst vroegen mensen wat ik geleerd heb van deze stage en het langere verblijf in het buitenland. Dit is moeilijk om te concretiseren, omdat het ook een gevoel is.
Om het te duiden; het is een levensgebeurtenis. Wat me het meest zal bij blijven is hoe het is om samen te werken met collega's uit alle windstreken van de wereld. Dit heeft mijn kijk op de wereld veranderd en veel vooroordelen over boord gegooid. Bovendien geeft de visie vanuit verschillende culturen op onderwijs een compleet beeld op onderzoek in het onderwijs, de eenzijdigheid verdwijnt. Het heeft mijn Engelse taal met mijlen verbeterd, niet alleen mondeling, maar ook schriftelijk. Waar ik voorheen schroom had om een presentatie te geven in het Engels, zou ik daar nu mijn hand niet meer voor omdraaien.
Tot slot heb ik het als heel bijzonder ervaren, dat je je zo snel ergens thuis kan voelen en vriendschappen voor het leven kan opbouwen.
Deze stage in Vancouver, in al zijn aspecten, zal me mijn hele leven bij blijven.

Ellen Traas

COCMA-Buitenlandbeurs 2013

Print deze pagina