Home

Contact

COCMA Actueel

 

Secretariaat

p/a Dhr. J. Hoogendoorn
Landzichtweg 20
4105 DP CULEMBORG

Email: info@cocma.nl
www.onderwijsfondscocma.nl

Boek: ‘De Juf is een Mzungu’

Het onderwijs had mijn hart al veroverd. Maar ik was nieuwsgierig en reislustig en iets anders ervaren dan het vertrouwde systeem in Nederland. In 2012 vatte ik het plan op om voor mijn PABO studie aan de Hogeschool Utrecht naar Tanzania te vertrekken voor een stage op een overheidsschool in Mwanza, ййn van de snelst groeiende steden van Afrika.

Mijn plannen werden pas echt concreet toen het Onderwijsfonds COCMA in beeld kwam. Het schrijven van de beursaanvraag was leerzaam; nu had ik helder op papier staan wat mijn doel was. Uiteindelijk werd de beurs toegekend. Dat was niet alleen praktisch gezien fijn, het had voor mij ook een symbolische betekenis. Het betekende dat men in mij geloofde. Dat de missie die ik mezelf had opgelegd de moeite waard was om in te investeren.

Drie maanden lang gaf ik les op Nyamalango Primary school. Voornamelijk doceerde ik Engels en wiskunde in Standard VI, de equivalent van de Nederlandse groep 7. Mijn klas bestond uit ongeveer 75 leerlingen. De leraren waren slecht geschoold en onderbetaald. De leerlingen kregen lijfstraffen. Het was een bijzondere, leerzame en avontuurlijke ervaring, maar het was ook moeilijk. Het was een confrontatie tussen mijn waardensysteem en dat van de Tanzanianen. Ik zette door en deed wat ik kon. Ondertussen had ik behoefte aan een uitlaatklep, dus begon ik te schrijven. Ik wilde de mensen thuis laten meebeleven wat ik beleefde. Het COCMA Onderwijsfonds las mee met mijn weblog en besloot dat het de moeite waard was om het als boek te publiceren. Ik ben ontzettend dankbaar voor deze kans. Het geeft mij niet alleen een podium om mijn verhaal te vertellen aan een breder publiek, maar ook de mogelijkheid om mijn passie voor schrijven uit te diepen.

Op weg naar de stageschool...Leerlingen druk aan het werk...

Ik zie mezelf nog steeds dat rode zandpad af lopen op weg naar mijn stageschool, klepperende slippers aan mijn voeten en een fles water onder mijn arm, niet wetende wat vandaag weer zou brengen. Terugkijkend denk ik dat het mij een hoop inzicht heeft gegeven: in mezelf als leerkracht, in de moeilijke kwestie van ontwikkelingswerk, in de pijnlijke ongemakkelijkheid en humor van cultuurverschillen. Ik hoop dat het de leerlingen in mijn klas ook iets gebracht heeft. Zoals ik in het slotwoord van mijn boek schrijf:

‘Grote verandering kunnen generaties duren. Misschien dat ik, al was het maar bij één van de leerlingen, iets teweeg heb gebracht. Een verandering van gedachten, een nieuwe intentie, een herinnering die blijft en die wordt doorgegeven. Dat vind ik goed. Meer dan dat hoeft het niet te zijn.’

Angela van den Berkt

Het boek is te koop voor Ђ7,50 (ex. verzendkosten) en kan aangeschaft worden via angelaberkt@hotmail.com. De opbrengst komt ten goede aan www.upendodaima.nl.

Print deze pagina