Home

Contact

COCMA Actueel

 

Secretariaat

p/a Dhr. J. Hoogendoorn
Landzichtweg 20
4105 DP CULEMBORG

Email: info@cocma.nl
www.onderwijsfondscocma.nl

‘This is Tanzania, you are most welcome!!’

Mwanza, Tanzania - zaterdagochtend 7 februari 3.00 AM. De wekker gaat! Op naar het busstation voor de busrit naar Kasulu. Onze bestemming? Het Kabanga Hospital, waar wij, ten behoeve van onze minor, de komende 13 weken op de afdeling Fysiotherapie werkzaam gaan zijn. Volledig omringd door de lokale bevolking, op elkaar geplet op een 1Ѕ-zits bankje en doordrenkt met een penetrante zweet- en vislucht vertrekken we uiteindelijk om 05.30 AM richting Kasulu.

Het eerste stukje van de reis verloopt voorspoedig! Ja ok, ze rijden hier als gekken, maar hoezo veel stof? Prima infrastructuur hier! Na de overtocht met de veerboot begint het ons duidelijk te worden waar men ons voor waarschuwde. Vanaf hier is de gehele weg naar Kasulu “Under Construction”! Met dezelfde snelheid als op de verharde weg scheurt men hier over een provisorisch aangelegde ventweg. Is het wel aangelegd? Gaten, hobbels, stof, stof en meer stof. Als gevolg hiervan worden de ramen van de bus maar gesloten en loopt de temperatuur en de “frisse” lucht in de bus op. Vanaf dit punt nog 10 uur te gaan….

Een hel zou je denken. Toch is niets minder waar. Een onvergetelijke ervaring! Het uitzicht maakt alles meer dan goed! Dankzij het regenseizoen is alles prachtig groen! Overal zie je kleine dorpjes met huisjes van leem en stro. Wanneer de bus stopt bij een "bushalte", komt de lokale bevolking direct aangesneld. Frisdrank, koekjes, bananen, brood, nootjes alles proberen ze aan je te slijten. Zittend in de bus beginnen we te acclimatiseren, te wennen aan het idee hoe men hier woont en waar we aan het einde van deze busreis terecht gaan komen…

Karibu! Asante Sana! This is Tanzania, you are most welcome!

Physiotherapy Department... Hoofdstraat Kabanga...

Project Low Back Pain
Om in primaire levensbehoeften te voorzien, bestaat het dagelijks leven van de arme Tanzaniaanse bevolking uit veel zware lichamelijke arbeid. Deze arbeid en mogelijk verkeerd ruggedrag kunnen de oorzaak zijn van aspecifieke lage rugklachten. Door de rugklachten kan men minder goed functioneren en hierdoor zijn of haar gezin minder goed voorzien in levensonderhoud. Lage rugklachten zijn dus ook in een niet-westerse samenleving een groot probleem!

Hoe herken ik nu aspecifieke lage rugklachten? Hoe ga ik te werk met mijn onderzoek? Wat voor behandeling kan ik geven? Welke meetinstrumenten hanteer ik daarbij? Hoe kan men aspecifieke lage rugklachten worden? Allemaal vragen van de lokale Fysiotherapeut Joshua James. Kortom: werk aan de winkel!!

Folder met oefeningen... Team Fysiotherapie... Male ward...

Middels ons project hebben wij een duidelijke structuur neergezet voor de diagnostisering, behandeling en preventie van aspecifieke lage rugklachten. Van anamnese tot aan de specifieke tests en van behandeling tot aan de mogelijke toepassing van meetinstrumenten. Alle informatie is uiteindelijk gebundeld in een naslagwerk specifiek afgestemd op de wensen/behoefte van de lokale bevolking en het kennisniveau van de afdeling Fysiotherapie. Daarnaast hebben wij de patiлntenstroom gewijzigd. Voorheen werd de patiлnt met lage rugklachten door de Clinical Officer op de Out Patient Department gezien en enkel behandeld middels pijnmedicatie. Door ons project is het voor de medewerkers van het Kabanga Hospital en voor de patiлnt zelf duidelijk wat fysiotherapie kan betekenen bij lage rugklachten. Zowel de Clinical Officer als de patient weet nu dan ook de weg naar de afdeling Fysiotherapie te vinden!!

Het waren 13 fantastische, onvergetelijke leerzame weken in het oh zo mooie Tanzania! Bijzonder om als westerse student opgenomen te worden in een kleine en hechte gemeenschap als Kabanga. Om de puurheid en warmte van de lokale bevolking te ervaren en daarnaast met je passie, het vak fysiotherapie, bezig te mogen zijn. Wat een levenservaring! Ontzettend dankbaar zijn wij de Stichting COCMA Onderwijsfonds voor deze unieke kans!!

Print deze pagina