ERVARINGEN BUITENLANDBEURZEN

ESTHER    Jeroen    Pauline    Karen    Roos

Esther werkte als fysiotherapeut in een academisch ziekenhuis en volgde een master Klinische Gezondheidswetenschappen. Het onderwerp van haar masterthesis was de omgang met chronische pijn en mede dankzij de buitenlandbeurs kon ze een onderzoeksstage van 5 maanden volgen in Australië:
‘Chronische pijn is een van de meest belastende gezondheidsproblemen waarmee veel patiënten geconfronteerd worden; de kosten van pijnbestrijding in de Westerse landen zijn vergelijkbaar met die van diabetes en kanker gecombineerd. Bovendien zijn de huidige behandelingen voor chroniciteit verre van effectief; 60% van de patiënten met aanhoudende (lage rug)pijn heeft na één jaar nog steeds klachten.
Een nieuwe kijk op pijnbestrijding is dat de pijn (waarschijnlijk) afhankelijk is van de omgeving waarin iemand verkeert. Dat idee is met name in Australië ontwikkeld, een land dat erg vooruitstrevend is op het gebied van bewegingszorg. Dankzij de buitenlandbeurs kon ik een onderzoeksstage van 5 maanden volgen aan de Griffith University (Gold Coast, Australia) waarbij ik in een experimenteel onderzoek de hypothese uittestte op een 40-tal participanten. De uitkomst was dat pijngevoeligheid inderdaad kan worden beïnvloed door de omgeving waar iemand in is.
Dit gehele onderzoek heb ik uitgewerkt in mijn masterthesis die succesvol is afgerond met een acht. Daarnaast heeft het onderzoek geleid tot nieuwe onderzoeksresultaten die eind dit jaar worden aangeboden voor publicatie aan een internationaal vaktijdschrift; ik ben de eerste auteur van deze publicatie. Tevens ben ik gevraagd om de resultaten te presenteren op een nationaal congres voor fysiotherapeuten. Allemaal zeer bijzondere kansen die dankzij deze beurs mogelijk zijn geworden.’