Een steuntje in de rug voor de (deel)tijd student

ERVARINGEN BUITENLANDBEURZEN

PAULINE   Jeroen      Esther    Karen    Roos
Pauline werkt als verpleegkundige op de Intensive Care afdeling van een regionaal ziekenhuis en volgt een opleiding voor verpleegkundig specialist:
‘Wanneer een patiënt de acute fase overleeft en in een stabielere terechtkomt, wordt hij of zij overgeplaatst naar de volgende afdeling. Die belangrijke, positieve stap is voor patiënt én familie stressvol en beangstigend; ze kan zelfs leiden tot klachten als PTSS.
Ik ben de opleiding verpleegkundig specialist gestart met als doel deze patiënten en hun familie een vast aanspreekpunt te bieden. Die rol wordt echter alleen in Australische onderzoeken beschreven: The Liaison Nurse ICU, een continuïteitsfactor in het ziekenhuistraject na de Intensive care opname. Dank zij de buitenlandbeurs van het COCMA- fonds kon ik naar Melbourne gaan om zelf te ervaren wat de rol betekent in de dagelijkse praktijk.
Lange tijd bestond deze rol slechts in mijn hoofd en nu had ik de kans om alles te zien en te bevragen. De tips van de Australische ervaringsdeskundigen van de 7 ziekenhuizen had ik zelf nooit achterhaald. Ik heb alle ingrediënten om aan de slag te gaan, mijn missie is nu om de rol te gaan vertalen in een Nederlandse jas voor een nieuwe rol. Het was een levenservaring welke ik zal koesteren!’